Versijp Groenten & Fruit

Dorpsstraat 170
4661 HT Halsteren
0164-235771

Advies

Bij de groenteman kunt u terecht voor al uw vragen over groenten en fruit. Want naast de beste producten biedt de groenteman u nog iets anders, namelijk aandacht en advies. De groenteman is uw persoonlijke voedingsadviseur. Hij helpt u bij het maken van gezonde, lekkere, verantwoorde en verrassende keuze. Advies en persoonlijke aandacht bij de groenteman zijn heel normaal. Deze vakman kan u echt alles vertellen over zijn producten!

Nieuws & Tips

Bittere nasmaak

Het ‘spruitjesseizoen’ loopt van oktober tot maart en de winterse maanden zijn het meest geschikt om deze groene kooltjes te verorberen. De smaak verandert naargelang de periode: in het begin van het seizoen proeven ze bitterder, tegen de lente worden ze zoeter.

Goed voor de ogen

Worteltjes zijn goed voor de ogen, dat vertelt elke moeder haar kind. En het zal je misschien verbazen, maar ze heeft meer dan gelijk. Wortelen bevatten namelijk vitamine A en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen. Een tekort kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Een halve wortel per dag is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook volle zuivelproducten, boter, zoete aardappelen, lever en vleespompoen zijn rijk aan vitamine A.

Boordevol vitamine C

Een nieuw jaar is aangebroken en na al het eten zijn we wel toe aan een gezond begin van het jaar 2019. De sinaasappels zitten boordevol vitamine C. Daarnaast maakt de geur van sinaasappels het stofje serotonine in je lichaam aan. En juist van dit stofje wordt een mens ontzettend vrolijk. Kortom: alleen al van het ruiken van sinaasappels kun je zó uit je winterdip stappen. Nóg een reden om wat oranje sap in huis te halen, dus.

Feestelijke menusuggestie

Zin in de smakelijke feestdagen? Laat u zich eens inspireren door uw groentespecialist. Met de beste ingrediënten, smaakvolle recepten en persoonlijk advies van uw groentespecialist bereidt u een smakelijk en culinair diner tijdens de feestdagen. 

Bijgerecht

Stoofperen zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Je kunt stoofperen niet rauw eten. Gekookt zijn ze echt heerlijk! De kleur zegt echter weinig over de smaak. De meeste stoofperen zijn na een uurtje al gaar, maar nog niet op kleur. Pas na circa 3 uur zijn de meeste roze en na 6 uur donkerroze. Vraag je groentespecialist naar een heerlijk recept voor tijdens de feestdagen. Hiermee zit je altijd goed

Rauw op z’n lekkerst

Wist je dat roodlof een kruising is tussen witlof en radicchio? Het heeft een zachte, zoete smaak. Je kunt roodlof in salades of wok- en ovengerechten gebruiken, maar toch is het rauw op z’n lekkerst en behoudt het zijn knapperige bite. Let er wel op dat de kropjes stevig en gesloten moeten zijn. De bladeren mogen geen bruine randjes hebben. Kleine stronkjes zijn meestal van de beste kwaliteit. Vraag uw groentespecialist voor meer informatie.

De zoete geur

Weet je dit al over de ananas? Wil je weten of de ananas rijp is? Dan kun je er het best aan ruiken. Een zoete geur betekent meestal dat je een lekkere, zoete ananas te pakken hebt. Een ananas bestaat eigenlijk uit allemaal kleine besjes die aan elkaar zijn gegroeid. Als je de bovenkant van de ananas in de grond plant, kan er een nieuwe plant uit groeien. Bewaar een ananas wel buiten de koelkast. Losse stukjes of schijven kunnen wel het beste in de koelkast bewaard worden.

Appeltjes van oranje

Nu de Sint en zijn pieten weer in het land zijn, eten we met z’n allen weer massaal mandarijnen. In de winter komen ze vooral uit Spanje en Marokko. Wist je dat mandarijnsap een uitzonderlijke smaak geeft aan marinades? Zeker het proberen waard. Bewaar mandarijnen op een koele plaats. Zo behouden ze hun smaak en voedingswaarden. 

Power groente

Rode kool is een echte ziekteremmer en bevat heel veel voedingsstoffen. Deze beschermen je tegen schade en veroudering. Super fijn natuurlijk! Eet je in de wintermaanden wat extra? Dan helpt het je ook om die vervelende verkoudheid of zelfs griep tegen te gaan! En ze zijn het allerlekkerst bij de groentespecialist!

Tips

Uw Groenteman is een echte versspecialist! Vol enthousiasme en passie selecteert hij speciaal voor u het lekkerste groente en fruit. Zodat u iedere dag kunt genieten van heerlijke smaaksensaties.

Ontdek het ambacht van de groenteman

Natuurlijk slaagt u bij Uw Groenteman ook voor vers gesneden groente en fruit. Dagvers bereid en direct te gebruiken bij al uw snelle maaltijdcreaties. Profiteer van gezond gemak en ervaar dat de oorspronkelijke smaak van uw groente en fruit behouden blijft. Juist daarom gaat u naar Uw ambachtelijke Groenteman, want dan bent u verzekerd van de beste kwaliteit!


Geniet in deze tijd ook eens van een lekkere goedgevulde pasta salade

Kooktermen

Koken is ontzettend leuk en met de producten van Uw Groenteman worden uw gerechten zeker smakelijk. Voordat u uw gerecht op tafel kunt zetten, zult u het recept moeten volgen en een vleugje van uzelf daarbij doen. In recepten staan verschillende kooktermen en technieken die niet bij iedereen bekend zijn. Wij van Uw Groenteman willen dat u altijd het beste onder uit de kan haalt en leggen op deze pagina een aantal veelvoorkomende kooktermen aan u uit. Zo kunt u met nog meer gemak aan de slag in uw keuken. Uiteraard kunt u altijd bij Uw Groenteman terecht voor een antwoord op uw vragen en meer tips voor in de keuken.

Aanlengen
Wanneer u een vloeistof, bijvoorbeeld water of melk, toe moet voegen aan een gerecht, dan heet dit aanlengen.

Au bain-marie
Soms moet u iets smelten wat niet direct op het vuur kan, of u wilt iets warm houden zonder vuur te gebruiken. Dan kunt u dit au bain-marie doen. Dan zet u een schaal of kom in een bad van warm water. Door de hitte die van het water afkomt kunt u bijvoorbeeld chocolade smelten of uw gerecht warm houden.

Blancheren
Dit betekent dat een product kort wordt gekookt en vervolgens in het koude water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld. Ingrediënten worden hierdoor snel beetgaar.  

Flamberen
Dit is een techniek waarbij alcohol wordt toegevoegd aan een gerecht en in brand wordt gestoken. 
Meestal wordt er sterke drank gebruikt. Door dit in de brand te steken verdwijnt de alcohol maar blijft de smaak van de drank wel in het gerecht zitten.

Fruiten 
Door groenten te fruiten komen het aroma en de smaak beter tot hun recht. Bij het fruiten worden groenten gebakken in olie of vet, hierdoor krijgen ze een licht gouden kleur.

Julienne
Julienne is een term die gebruikt wordt voor groenten die zeer fijn gesneden zijn. Deze fijngesneden groenten worden veel voor in de soep gebruikt.

Pareren 
Sommige vleesproducten hebben nog vliezen en andere delen zitten die niet eetbaar zijn. Dit zien we bij veel wild producten. Met pareren wordt bedoeld dat deze vliezen en andere delen worden weggesneden.

Pasteuriseren 
De belangrijkste eigenschap van pasteuriseren is het (deels) bacterievrij maken van producten en zo de houdbaarheid te verlengen. Dit wordt bereikt door producten kort te verhitten tussen de 70 en 90 graden. Deze techniek zien we vooral terug bij producten zoals melk, vruchten en honing.

Rul bakken
Wanneer vlees rul gebakken moet worden, dan wordt het geplet en al roerend gebakken. Dit wordt vooral gebruikt bij gehakt, het gehakt is dan ook snel gaar.

Maten en gewichten

Iedereen kan koken; met het juiste keukengerei, verse producten, een goed recept of idee komt u al een behoorlijk eind. Het lezen van recepten kan voor sommige mensen voor wat verwarring zorgen, niet vanwege de tekst, maar vanwege de termen die gebruikt worden. Een aantal van deze termen wordt uitgelegd onder de kop ‘kooktermen’. Hieronder hebben we voor u een overzichtelijk schema uitgewerkt waarin alle maten en gewichten staan die veel voorkomen in recepten. Handig om bij de hand te hebben.

1 snufje Een hoeveelheid die u tussen uw
  duim en wijsvinger kunt houden.
1 mes-  
puntje Dit is 3 tot 4 snufjes
1 thee-  
lepel (tl) Tussen de 3 en 15 gram
1 eet-  
lepel (el) Tussen de 8 en 30 gram
1 kop 1,5 dl – 150 cc
1 water-  
glas 2 dl – 200 cc
1 wijn-  
glas 1,25 dl – 125 cc


1 liter (ltr) = 10 deciliter (dl) = 100 centiliter (cl) = 1000 milliliter (ml) 
1 kilo = 10 ons = 2 pond = 1000 gram (gr)

Ovenstanden

 Aanduiding   Temperatuur in graden Celsius   
 Drogen  50°   
 Lauwwarm     100° - 125°    
 Matig warm     125° - 175°       
 Warm     175° - 200°
 Zeer warm   200° - 225°
 Vrij heet       225° - 250°
 Heet       250° - 275°
 Zeer heet    275° - 300°

 

Gasovenstanden

Aanduiding Stand Graden Celsius 
 Drogen       ¼    
 Lauw     ½    100°          
 Lauwwarm     1   140°  
 Matig      2  160°
 Warm  3  180°
 Zeer warm    4  200°
 Heet  5  220°
 Erg heet  6  240°
 Zeer heet   7  260°
 Extreem heet  8  280°

Versijp Groenten & Fruit

Dorpsstraat 170
4661 HT Halsteren
0164-235771
maandag Gesloten
dinsdag 08:30 - 17:30
woensdag 08:30 - 17:30
donderdag 08:30 - 17:30
vrijdag 08:30 - 17:30
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten