Versijp Groenten & Fruit

Dorpsstraat 170
4661 HT Halsteren
0164-235771

Advies

Bij de groenteman kunt u terecht voor al uw vragen over groenten en fruit. Want naast de beste producten biedt de groenteman u nog iets anders, namelijk aandacht en advies. De groenteman is uw persoonlijke voedingsadviseur. Hij helpt u bij het maken van gezonde, lekkere, verantwoorde en verrassende keuze. Advies en persoonlijke aandacht bij de groenteman zijn heel normaal. Deze vakman kan u echt alles vertellen over zijn producten!

Nieuws & tips

Familie van…

Ken jij het neefje van broccoli en bloemkool al? Dat is koolrabi! Je kunt koolrabi lekker roerbakken of door de salade doen. Of probeer het eens in een ovenschotel, op een sandwich, of serveer koolrabi bij een stuk vlees. Heelrijk veelzijdig en met gemak klaar te maken! Vraag je groentespecialist voor tips!

Onze trots de aardbeien

Onze Hollandse aardbeien zijn gegarandeerd zoet. Ze zitten boordevol vitamine C en foliumzuur en bevatten weinig calorieën. Een zomerkoninkje dat zéker de moeite waard is! Eet zes aardbeien en je hebt al genoeg vitamine C voor de hele dag binnen! Was de aardbeien vlak voordat je ze op eet. Aardbeien hebben namelijk de eigenschap dat ze vocht opzuigen. Als ze gewassen worden en daarna weggelegd worden, trekt het vocht in de vrucht. Dat geeft een waterige smaak. Verwijder de kroontjes ook pas vlak voordat je de aardbeien eet.

Variëren met bleekselderij

Je kunt eindeloos variëren met bleekselderij. Het kan rauw, gestoomd, gekookt of geroerbakt worden gegeten. Het is lekker in salades, als tussendoortje of snack gevuld met een sausje of in pastasauzen. Bleekselderij is ook een smakelijke toevoeging in soep en kan verwerkt worden in groentesapjes. Het blad van bleekselderij kun je niet eten. Als je het kookt, wordt het bitter.

Perziken van de BBQ

Probeer eens perziken van de BBQ! Dit is heerlijk, zoet en lekker met bijvoorbeeld een bolletje ijs of een bakje (Griekse) yoghurt met honing en een beetje vanille. Lekker als toetje! En heb je nu geen BBQ in de buurt? Het kan ook in de oven.

De schil van de kiwi

Wist je dat je de schil van een kiwi kunt opeten? Het klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar de schil bevat ontzettend veel vezels. Als je de haartjes van de schil borstelt en de kiwi wast dan smaakt hij lekkerder. Het proberen waard!

Iceberg-sla

Wist je dat ijsbergsla in veel meer gerechten te gebruiken is dan alleen als salade? Heerlijk op een sandwich, in een stamppot of zelf in de soep! Het is een knapperige sla soort met stevige, glanzende bladeren. Zijn naam heeft hij te danken aan de manier waarop hij vroeger getransporteerd werd. De sla werd namelijk met een berg ijs bedekt, zodat hij zo vers mogelijk bleef.

Gebruik de banaan eens anders

Iedereen kent wel de zoete bananen die wij als fruit eten. Maar heb je ook wel eens kook- of bakbananen geprobeerd? Dit is een ander type banaan. Het bevat minder suiker en meer zetmeel. Deze bananen worden onrijp gekookt of gebakken.

Geen appel maar een bes

De granaatappel wordt ook wel de Chinese appel genoemd, maar komt oorspronkelijk uit Iran. In feite behoort de granaatappel niet tot de appels, het is eigenlijk een bessensoort. Dit zou je niet zeggen gezien de grote van de vrucht. Ook de forse en rode schil zet je nog wel eens op het verkeerde been, maar het is écht een bes.

De klasse en kwaliteit van de asperge

Wist je dat de klasse en de kwaliteit van de asperge voornamelijk wordt bepaald door de dikte van de asperge? Ze worden als klasse AA beoordeeld indien ze tussen de 20 en 28 millimeter zijn. De asperge moet daarnaast gaaf en recht zijn en mag geen bruine plekken hebben. En wil je testen of ze vers zijn? Wrijf ze langs elkaar, als ze een piepend geluid maken zijn ze vers! Of vraag het de groentespecialist!

Tips

Uw Groenteman is een echte versspecialist! Vol enthousiasme en passie selecteert hij speciaal voor u het lekkerste groente en fruit. Zodat u iedere dag kunt genieten van heerlijke smaaksensaties.

Ontdek het ambacht van de groenteman

Natuurlijk slaagt u bij Uw Groenteman ook voor vers gesneden groente en fruit. Dagvers bereid en direct te gebruiken bij al uw snelle maaltijdcreaties. Profiteer van gezond gemak en ervaar dat de oorspronkelijke smaak van uw groente en fruit behouden blijft. Juist daarom gaat u naar Uw ambachtelijke Groenteman, want dan bent u verzekerd van de beste kwaliteit!


Geniet in deze tijd ook eens van een lekkere goedgevulde pasta salade

Kooktermen

Koken is ontzettend leuk en met de producten van Uw Groenteman worden uw gerechten zeker smakelijk. Voordat u uw gerecht op tafel kunt zetten, zult u het recept moeten volgen en een vleugje van uzelf daarbij doen. In recepten staan verschillende kooktermen en technieken die niet bij iedereen bekend zijn. Wij van Uw Groenteman willen dat u altijd het beste onder uit de kan haalt en leggen op deze pagina een aantal veelvoorkomende kooktermen aan u uit. Zo kunt u met nog meer gemak aan de slag in uw keuken. Uiteraard kunt u altijd bij Uw Groenteman terecht voor een antwoord op uw vragen en meer tips voor in de keuken.

Aanlengen
Wanneer u een vloeistof, bijvoorbeeld water of melk, toe moet voegen aan een gerecht, dan heet dit aanlengen.

Au bain-marie
Soms moet u iets smelten wat niet direct op het vuur kan, of u wilt iets warm houden zonder vuur te gebruiken. Dan kunt u dit au bain-marie doen. Dan zet u een schaal of kom in een bad van warm water. Door de hitte die van het water afkomt kunt u bijvoorbeeld chocolade smelten of uw gerecht warm houden.

Blancheren
Dit betekent dat een product kort wordt gekookt en vervolgens in het koude water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld. Ingrediënten worden hierdoor snel beetgaar.  

Flamberen
Dit is een techniek waarbij alcohol wordt toegevoegd aan een gerecht en in brand wordt gestoken. 
Meestal wordt er sterke drank gebruikt. Door dit in de brand te steken verdwijnt de alcohol maar blijft de smaak van de drank wel in het gerecht zitten.

Fruiten 
Door groenten te fruiten komen het aroma en de smaak beter tot hun recht. Bij het fruiten worden groenten gebakken in olie of vet, hierdoor krijgen ze een licht gouden kleur.

Julienne
Julienne is een term die gebruikt wordt voor groenten die zeer fijn gesneden zijn. Deze fijngesneden groenten worden veel voor in de soep gebruikt.

Pareren 
Sommige vleesproducten hebben nog vliezen en andere delen zitten die niet eetbaar zijn. Dit zien we bij veel wild producten. Met pareren wordt bedoeld dat deze vliezen en andere delen worden weggesneden.

Pasteuriseren 
De belangrijkste eigenschap van pasteuriseren is het (deels) bacterievrij maken van producten en zo de houdbaarheid te verlengen. Dit wordt bereikt door producten kort te verhitten tussen de 70 en 90 graden. Deze techniek zien we vooral terug bij producten zoals melk, vruchten en honing.

Rul bakken
Wanneer vlees rul gebakken moet worden, dan wordt het geplet en al roerend gebakken. Dit wordt vooral gebruikt bij gehakt, het gehakt is dan ook snel gaar.

Maten en gewichten

Iedereen kan koken; met het juiste keukengerei, verse producten, een goed recept of idee komt u al een behoorlijk eind. Het lezen van recepten kan voor sommige mensen voor wat verwarring zorgen, niet vanwege de tekst, maar vanwege de termen die gebruikt worden. Een aantal van deze termen wordt uitgelegd onder de kop ‘kooktermen’. Hieronder hebben we voor u een overzichtelijk schema uitgewerkt waarin alle maten en gewichten staan die veel voorkomen in recepten. Handig om bij de hand te hebben.

1 snufje Een hoeveelheid die u tussen uw
  duim en wijsvinger kunt houden.
1 mes-  
puntje Dit is 3 tot 4 snufjes
1 thee-  
lepel (tl) Tussen de 3 en 15 gram
1 eet-  
lepel (el) Tussen de 8 en 30 gram
1 kop 1,5 dl – 150 cc
1 water-  
glas 2 dl – 200 cc
1 wijn-  
glas 1,25 dl – 125 cc


1 liter (ltr) = 10 deciliter (dl) = 100 centiliter (cl) = 1000 milliliter (ml) 
1 kilo = 10 ons = 2 pond = 1000 gram (gr)

Ovenstanden

 Aanduiding   Temperatuur in graden Celsius   
 Drogen  50°   
 Lauwwarm     100° - 125°    
 Matig warm     125° - 175°       
 Warm     175° - 200°
 Zeer warm   200° - 225°
 Vrij heet       225° - 250°
 Heet       250° - 275°
 Zeer heet    275° - 300°

 

Gasovenstanden

Aanduiding Stand Graden Celsius 
 Drogen       ¼    
 Lauw     ½    100°          
 Lauwwarm     1   140°  
 Matig      2  160°
 Warm  3  180°
 Zeer warm    4  200°
 Heet  5  220°
 Erg heet  6  240°
 Zeer heet   7  260°
 Extreem heet  8  280°

Versijp Groenten & Fruit

Dorpsstraat 170
4661 HT Halsteren
0164-235771
maandag Gesloten
dinsdag 08:30 - 17:30
woensdag 08:30 - 17:30
donderdag 08:30 - 17:30
vrijdag 08:30 - 17:30
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten