Versijp Groenten & Fruit

Dorpsstraat 170
4661 HT Halsteren
0164-235771

Advies

Bij de groenteman kunt u terecht voor al uw vragen over groenten en fruit. Want naast de beste producten biedt de groenteman u nog iets anders, namelijk aandacht en advies. De groenteman is uw persoonlijke voedingsadviseur. Hij helpt u bij het maken van gezonde, lekkere, verantwoorde en verrassende keuze. Advies en persoonlijke aandacht bij de groenteman zijn heel normaal. Deze vakman kan u echt alles vertellen over zijn producten!

Nieuws & tips

Halloween (pompoen)

Wie aan pompoenen denkt, denkt aan Halloween. Deze week is het Halloween! Rondom deze tijd worden de pompoenen gebruikt als gezicht van een spook. Wist u dat een pompoen uithollen en uitsnijden helemaal niet moeilijk is? Lekker om te gebruiken in een gevulde pompoensoep, in een taart of in een salade.

Paddenstoelen

Ze zijn er in vele soorten en maten, met de witte champignon als de meest bekende. Met een neutraal aroma is deze uitstekend te combineren met vrijwel alle groente en vlees. Toch wijzen wij u ook graag op de diverse andere soorten, zoals de portobello en de shii-take. Eveneens heerlijk én gezond! Tip: bewaar champignons niet bij knoflook of ui. Ze kunnen de smaak daarvan opnemen.

Andijvie; ter vervanging van bladsla

Andijvie is een bladgroente die nauw verwant is aan de witlof. Het is rijk aan vitamine A, vitamine C en aan mineralen. In de lage landen is andijvie vooral bekent van de andijviestamppot, waarin andijvie zowel rauw als gekookt verwerkt kan zijn en waar aardappelen en spekjes aan toegevoegd worden. Naast andijviestamppot kan andijvie ook verwerkt worden in salades en op broodjes of in wraps ter vervanging van bladsla. Veel mogelijkheden dus.

Knolselderij: kruidig van smaak

Een echte knolgroente die nauw verwant is aan de bladselderij. Als je ze schilt zie je meteen het crèmewit vruchtvlees, aromatisch, mild én kruidig van smaak. Knolselderij is zeer geschikt om heel lang te bewaren. Het is een echte wintergroente. Let er op dat de knol stevig en zwaar aanvoelt. Hij moet niet rimpelig of ingedroogd zijn, maar het omgekeerde, natte of vochtige zachte plekken, is ook niet wenselijk. Kleine knollen zijn smakelijker dan grotere exemplaren. Ook eens proberen?

Mais een graansoort

Wist je dat mais onrijp wordt geoogst? Mais wordt 1 keer per jaar gezaaid en heeft een groeiperiode van gemiddeld 120 dagen. Het gewas heeft tijdens de groei veel warmte en licht nodig. De planten kunnen niet goed tegen nattigheid. De oogst is tussen augustus en oktober. Mais is een graansoort en je kunt het dus ook eten als groente.

'One apple a day keeps the doctor away’

Ze zijn er weer, de nieuwe oogst appels en peren. Heerlijk geurend en knapperig. De echte bekende rassen zoals Elstar, Jonagold en Conference peren zijn weer op hun best dit jaar! Wist je dat het eten van appels en peren enorme gezondheidsvoordelen met zich mee brengen? Ze leveren een bijdrage aan het verminderen van de kans op o.a. kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, een gezonde huid en nog veel meer! Heeft u dus al een appel of peer gegeten vandaag?

Schil maakt de smaak

De familie van de komkommer: courgette. Ideaal om mee te variëren in diverse gerechten. Het schillen van de courgette is niet nodig. De schil bevat veel voedingsstoffen en maakt de smaak. Alleen het kontje even afsnijden en dan even afspoelen onder de kraan. Dan kun je de courgette op alle mogelijke manier gebruiken. Probeer maar eens!

Watermeloen een groente?

Jazeker, de (water)meloen is familie van de komkommer. Watermeloenen zijn niet alleen heel lekker, maar ook erg gezond. De watermeloen bestaat voor 95 procent uit water. Hij doet zijn naam dus eer aan. Een goede dorstlesser voor in de zomer. Bovendien zijn ze ook rijk aan ijzer, kalium en vitamine C. Heeft u uw portie watermeloen vandaag al gehad?

Gezond snoepen?

Dol op snoepen? Maar wil je dit wel op een verantwoorde manier doen? Geniet dan extra van zomerfruit, zoals frambozen, rode besjes, bramen, blauwe bessen enz. Fruit waar boordevol vitamine C in zit. Dat is nog eens verantwoord snoepen! En ze zijn het allerlekkerst bij de groentespecialist!

Tips

Uw Groenteman is een echte versspecialist! Vol enthousiasme en passie selecteert hij speciaal voor u het lekkerste groente en fruit. Zodat u iedere dag kunt genieten van heerlijke smaaksensaties.

Ontdek het ambacht van de groenteman

Natuurlijk slaagt u bij Uw Groenteman ook voor vers gesneden groente en fruit. Dagvers bereid en direct te gebruiken bij al uw snelle maaltijdcreaties. Profiteer van gezond gemak en ervaar dat de oorspronkelijke smaak van uw groente en fruit behouden blijft. Juist daarom gaat u naar Uw ambachtelijke Groenteman, want dan bent u verzekerd van de beste kwaliteit!


Geniet in deze tijd ook eens van een lekkere goedgevulde pasta salade

Kooktermen

Koken is ontzettend leuk en met de producten van Uw Groenteman worden uw gerechten zeker smakelijk. Voordat u uw gerecht op tafel kunt zetten, zult u het recept moeten volgen en een vleugje van uzelf daarbij doen. In recepten staan verschillende kooktermen en technieken die niet bij iedereen bekend zijn. Wij van Uw Groenteman willen dat u altijd het beste onder uit de kan haalt en leggen op deze pagina een aantal veelvoorkomende kooktermen aan u uit. Zo kunt u met nog meer gemak aan de slag in uw keuken. Uiteraard kunt u altijd bij Uw Groenteman terecht voor een antwoord op uw vragen en meer tips voor in de keuken.

Aanlengen
Wanneer u een vloeistof, bijvoorbeeld water of melk, toe moet voegen aan een gerecht, dan heet dit aanlengen.

Au bain-marie
Soms moet u iets smelten wat niet direct op het vuur kan, of u wilt iets warm houden zonder vuur te gebruiken. Dan kunt u dit au bain-marie doen. Dan zet u een schaal of kom in een bad van warm water. Door de hitte die van het water afkomt kunt u bijvoorbeeld chocolade smelten of uw gerecht warm houden.

Blancheren
Dit betekent dat een product kort wordt gekookt en vervolgens in het koude water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld. Ingrediënten worden hierdoor snel beetgaar.  

Flamberen
Dit is een techniek waarbij alcohol wordt toegevoegd aan een gerecht en in brand wordt gestoken. 
Meestal wordt er sterke drank gebruikt. Door dit in de brand te steken verdwijnt de alcohol maar blijft de smaak van de drank wel in het gerecht zitten.

Fruiten 
Door groenten te fruiten komen het aroma en de smaak beter tot hun recht. Bij het fruiten worden groenten gebakken in olie of vet, hierdoor krijgen ze een licht gouden kleur.

Julienne
Julienne is een term die gebruikt wordt voor groenten die zeer fijn gesneden zijn. Deze fijngesneden groenten worden veel voor in de soep gebruikt.

Pareren 
Sommige vleesproducten hebben nog vliezen en andere delen zitten die niet eetbaar zijn. Dit zien we bij veel wild producten. Met pareren wordt bedoeld dat deze vliezen en andere delen worden weggesneden.

Pasteuriseren 
De belangrijkste eigenschap van pasteuriseren is het (deels) bacterievrij maken van producten en zo de houdbaarheid te verlengen. Dit wordt bereikt door producten kort te verhitten tussen de 70 en 90 graden. Deze techniek zien we vooral terug bij producten zoals melk, vruchten en honing.

Rul bakken
Wanneer vlees rul gebakken moet worden, dan wordt het geplet en al roerend gebakken. Dit wordt vooral gebruikt bij gehakt, het gehakt is dan ook snel gaar.

Maten en gewichten

Iedereen kan koken; met het juiste keukengerei, verse producten, een goed recept of idee komt u al een behoorlijk eind. Het lezen van recepten kan voor sommige mensen voor wat verwarring zorgen, niet vanwege de tekst, maar vanwege de termen die gebruikt worden. Een aantal van deze termen wordt uitgelegd onder de kop ‘kooktermen’. Hieronder hebben we voor u een overzichtelijk schema uitgewerkt waarin alle maten en gewichten staan die veel voorkomen in recepten. Handig om bij de hand te hebben.

1 snufje Een hoeveelheid die u tussen uw
  duim en wijsvinger kunt houden.
1 mes-  
puntje Dit is 3 tot 4 snufjes
1 thee-  
lepel (tl) Tussen de 3 en 15 gram
1 eet-  
lepel (el) Tussen de 8 en 30 gram
1 kop 1,5 dl – 150 cc
1 water-  
glas 2 dl – 200 cc
1 wijn-  
glas 1,25 dl – 125 cc


1 liter (ltr) = 10 deciliter (dl) = 100 centiliter (cl) = 1000 milliliter (ml) 
1 kilo = 10 ons = 2 pond = 1000 gram (gr)

Ovenstanden

 Aanduiding   Temperatuur in graden Celsius   
 Drogen  50°   
 Lauwwarm     100° - 125°    
 Matig warm     125° - 175°       
 Warm     175° - 200°
 Zeer warm   200° - 225°
 Vrij heet       225° - 250°
 Heet       250° - 275°
 Zeer heet    275° - 300°

 

Gasovenstanden

Aanduiding Stand Graden Celsius 
 Drogen       ¼    
 Lauw     ½    100°          
 Lauwwarm     1   140°  
 Matig      2  160°
 Warm  3  180°
 Zeer warm    4  200°
 Heet  5  220°
 Erg heet  6  240°
 Zeer heet   7  260°
 Extreem heet  8  280°

Versijp Groenten & Fruit

Dorpsstraat 170
4661 HT Halsteren
0164-235771
maandag Gesloten
dinsdag 08:30 - 17:30
woensdag 08:30 - 17:30
donderdag 08:30 - 17:30
vrijdag 08:30 - 17:30
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten